ЙОВ България предлага PIV Chain Speed Variator – вариатори с висока ефективност. Те имат специална конструкция с метална ламелна верига и набраздени извити конични дискове, осигуряващи високи характеристики на въртящия момент.

Модулната конструкция е подходяща за хоризонтален или вертикален монтаж, с двойни задвижващи валове и осигурява гъвкавост на свързването.

Вариаторите PIV имат широк диапазон на променливо съотношение 1: 3,1: 4,5,1: 6.Стандартният вариатор е снабден с градуиран циферблат, даващ референтна скорост.

При желание на клиента допълнително могат да бъдат предложени устройства за откриване (AC или DC генератор или потенциометър), да бъдат използвани с обикновен индикатор на скоростта (волтметър или цифров индикатор) или свързани към регулаторна система.

Вариаторите на Varvel имат VR-непрекъснат и регулируем диапазон на скоростта 5:1, изпълняван от патентован плъзгащ механизъм на двигателя по цилиндрични начини. По този начин се избягва луфт и вибрации.

Уникалната, напълно запечатана вътрешна конструкция, предотвратява навлизането на чужди вещества в корпуса на вариатора.

Съотношението на скоростта може да се променя, независимо дали двигателят работи или не. За разлика от други видове вариатори, не се наблюдава „проследяване“ или износване на повърхността на конуса, когато скоростта се поддържа постоянна за дълъг период от време.

Механизмът на вариатора работи на сухо, докато редукторите, свързани с него, се пълнят с масло преди изпращане.